In welke olie kun je het beste eten bereiden?

 

Oliën en vetten

Tegenwoordig is er in de supermarkt een groot scala van verschillende vetten te vinden waarin je zou kunnen bakken. De meeste van deze producten zijn echter niet erg gezond, want deze plantaardige oliën en vetten zijn rijk aan omega 6 vetzuren, en deze staan erom bekend dat ze niet heel gezond zijn.

Zo zijn plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maisolie, sojaolie, koolzaadolie en saffloerolie zeer rijk aan meervoudig onverzadigde vetten die oxideren zodra je ze boven een bepaalde temperatuur verhit. Geoxideerde oliën zijn erg ongezond. Ze kunnen zorgen voor verkalking in hart- en bloedvaten.

Daarnaast bevatten plantaardige bakvetten en margarines in vaste vorm vaak transvetten, de belangrijkste veroorzakers van hart- en vaatziekten.

Je kunt het beste een olie of vet gebruiken die de minste kans loopt om beschadigd te raken tijdens het verhitten. Een olie die prima ingezet kan worden is kokosolie. Deze is namelijk rijk aan plantaardige verzadigde vetzuren die minder gevoelig zijn voor beschadiging bij verhitten.