Gezond VS Ongezond
geschreven door: admin
02-10-2023 07:10

Voeding wordt vaak ingedeeld in enerzijds de categorie “gezond” of anderzijds de categorie “ongezond”. Deze zwart-witte kijk op voeding geeft een vertekend beeld van de werkelijkheid en kan je leven een stuk moeilijker maken. Een voedingsmiddel is namelijk niet uitsluitend gezond of ongezond. Water wordt vaak gezien als iets
gezonds, toch kan teveel water leiden tot een watervergiftiging. Het gaat dus met name om de hoeveelheid.

Daarbij is broccoli voor mij bijvoorbeeld gezond, maar als jij allergisch bent voor broccoli dan is het dat
voor jou zeker niet. Daarbij kan het labelen van voedingsmiddelen als uitsluitend gezond of uitsluitend ongezond leiden tot een slechte relatie met voeding of tekorten in bepaalde micro nutriëten (vitamines en mineralen).

Je wilt je met name focussen op voedingskwaliteit en het creëren van bewustwording rond je voedingskeuzes.
Hierbij is de 80/20 regel een goede vuistregel. Dit houdt in dat wanneer je dieet voor 80% uit onbewerkte voeding bestaat, rijk aan voedingsstoffen, dat je de overige 20% best kan invullen met wat minder bewuste voeding zoals dat koekje bij de koffie of hagelslag op je brood. Het is namelijk niet zo dat deze producten per definitie ongezond zijn, maar ze dragen dan ook weer niet echt bij aan je gezondheid.

Toch kan het toevoegen van dit soort producten vaak wel waardevol zijn om ervoor te zorgen dat jij je bewuste voedingspatroon vol kan houden. Maar hoe werkt die 80/20 regel er nu precies uit?

80%: voeding hoog in vezels, eiwitten, goede vetten, vitamines en mineralen. Deze voeding is over het algemeen ook veel verzadigender dan bewerkte voeding. Dit heeft met name te maken met 3 factoren – water, vezels en eiwitten. Groente bevat bijvoorbeeld veel water en heeft daarom veel volume voor relatief weinig calorieën.
Ook vezels werken erg verzadigend. Het belang van eiwitten hebben we al besproken, maar daarbij zijn eiwitten ook de meest verzadigende macro nutriënt. Nog een reden om extra te focussen op je eiwitinname.

20%: voeding die misschien niet minder/niet echt bijdraagt aan je fysieke gezondheid, maar waar je wel lekker van kan genieten. Op deze manier wordt het ook makkelijker om een bewuste leefstijl vol te houden.

Om het even kort samen te vatten: focus je op het binnenkrijgen van voldoende groente, fruit, eiwitten en gezonde vetten en dan kan je ook echt wel een stuk chocolade eten of dat bakje chips in de avond bijvoorbeeld.

meer blogs

Wat is progressieve overload?

Wat is progressieve overload?

Zoals we net hebben gezien worden je spieren door middel van supercompensatie sterker op het moment dat je ze een efficiënte trainingsprikkel geeft. Met een efficiënte trainingsprikkel wordt bedoel dat je training uitdagend genoeg is om je spieren een reden te geven...

Wat is supercompensatie?

Wat is supercompensatie?

Als we het hebben over spiergroei is het belangrijk om eerst kennis te maken met 2 termen, namelijk supercompensatie en progressieve overload. In dit deel starten we met supercompensatie. Tijdens je training beschadig je als het ware je spieren door kleine scheurtjes...