GROEIMINDSET VS. GEFIXEERDE MINDSET
geschreven door: admin
03-10-2023 13:10

Hoogleraar psychologie Carol Dwack kwam erachter dat de mindset die mensen hebben rondom leren erg kan
verschillen. Ze maakte hierbij onderscheid tussen een statische mindset en een groei mindset.

Iemand met een statische mindset heeft de overtuiging dat je vaardigheden en talenten aangeboren zijn en vaststaan. Dus het idee dat je bent geboren met een talent of je bent het niet en als je ergens geen talent voor hebt dan kun je er ook maar beter niet aan beginnen. Mensen met een statische mindset zullen het maken van fouten over het algemeen als iets negatiefs zien. Ze zijn vooral gefocust op het eindresultaat en wanneer ze niet het resultaat behalen dat ze voor ogen hadden zien ze dit als falen.

Een groei mindset staat hier haaks tegenover. Mensen met een groei mindset geloven dat alles te leren is. Zij
zien intelligentie, vaardigheden en talenten als iets dat je aan kan leren en waar de beter in kan worden als je er
moeite voor doet. Deze mensen omarmen over het algemeen het idee dat je juist fouten moet maken om beter
te worden. Fouten zijn voor deze mensen juist een middel om te leren en vaardiger te worden.

Ik zal nu een situatie schetsen waarbij ik eerst een voorbeeld geef van hoe iemand met een statische mindset de
situatie om gaat en daarna hoe iemand met een groei mindset handelt in diezelfde situatie.

GEFIXEERDE MINDSET
Anne wilde al lang beginnen met krachttraining, maar nu heeft ze eindelijk de eerste echte stap gemaakt en zich
ingeschreven voor een proeftraining bij de sportschool in haar dorp. Eenmaal in de sportschool ziet ze allemaal mensen die al vele jaren sporten en die eruitzien alsof ze weten wat ze doen. Omdat het haar eerste keer is voelt alles nog wat onwennig en ze twijfelt of ze de oefeningen wel goed uitvoert. Na een uur trainen gaat ze gefrustreerd naar huis. Eenmaal thuis klaagt ze tegen haar vriend over haar ervaring. Ze is ervan overtuigd dat ze nooit meer een voet in de sportschool zal zetten. Iedereen is veel beter dan haar en daarbij is ze ook gewoon niet sportief genoeg.

GROEI MINDSET
Frederique begint hetzelfde als Anne, ook zij besluit dat het eindelijk tijd is om te beginnen met krachttraining. Ook Frederique weet haar eerste training niet goed wat ze moet doen en ze twijfelt over haar techniek. Ze vraagt daarom aan een meisje dat duidelijk al wat langer sport om haar te helpen. Wanneer ze thuiskomt vertelt ze haar vriend opgewekt dat ze niet goed wist wat ze moest doen, maar na om hulp gevraagd te hebben ging het al een stukje beter. Ook weet Frederique dat het meisje wat haar had geholpen al 2 jaar sportte en ze vertelt haar vriend dat ze ernaar uitkijkt om te weten waar ze zelf zal staan na 2 jaar trainen.

Waar Anne haar onwetendheid in de sportschool zag als bewijs dat ze maar beter meteen kon stoppen, zag
Frederique haar onwetendheid juist als kans om te leren en hulp te vragen. Dit is het verschil wat je mindset rondom leren kan maken. Voor de een betekend iets niet kunnen ook meteen het einde, en voor de ander is het een uitdaging om beter te worden en iets nieuw te leren. Ik hoef denk ik niet te vertellen met welke mindset je het verste zal komen in je leven.

JIJ KUNT GROEIEN
Een statische mindset zorgt ervoor dat je je vooral zorgen zal maken om hoe je wordt beoordeeld, terwijl een groei mindset er juist voor zorgt dat je aandacht zal gaan naar jezelf verbeteren. In de ene wereld is moeite doen iets slechts, omdat het net als falen betekent dat je van jezelf nog niet goed genoeg of getalenteerd genoeg bent. In de wereld van de groei mindset zorgt moeite er juist voor dat je slim en getalenteerd wordt. De statische
mindset geeft mensen niet de luxe om beter te worden, je moet het al zijn. Je bent het of je bent het niet.

Dit is onzin natuurlijk, kijk maar eens naar een paar van de meest succesvolle mensen op deze aarde.

Micheal Jordan, een van de beste basketballers ter wereld, werd uit zijn basketbalteam op school gezet en werd
vervolgens niet gekozen door de universiteit waar hij graag voor wilde spelen. Het is niet dat de coaches van
deze teams achterlijk waren. Nee, Micheal Jordan was gewoon nog niet de Micheal Jorden zoals wij hem nu kennen. Hij was simpelweg gewoon nog niet goed genoeg. Na deze teleurstellingen is hij al zijn vrije tijd gaan besteden aan het trainen om zichzelf te verbeteren en daardoor is hij uiteindelijk de atleet geworden die hij nu is.

J.K Rowling, de schrijfster van de meest succesvolle boekenreeks ter wereld, was afgewezen door 12 verschillende
uitgevers voordat ze een uitgever vond die haar Harrie Potter boek wilde uitgeven.

Oprah Winfrey was ontslagen bij haar baan als nieuws reportster omdat ze volgens de producers niet geschikt was
voor televisie. Waren de producers helemaal gek geworden, of was Oprah gewoon simpelweg nog niet goed
genoeg.

Zo zijn er nog ontelbare voorbeelden van extreem succesvolle mensen die voordat ze succesvol werden het advies kregen om maar beter te stoppen omdat het toch niks zou worden. Door te blijven oefenen en zich te blijven ontwikkelen hebben deze mensen zich uiteindelijk verbeterd en zijn ze geworden wie ze moesten zijn om wel succesvol te worden.

Je hebt geen aangeboren talent nodig om succesvol te worden op welk gebied dan ook. Jij kunt letterlijk alles aan jezelf verbeteren. Jij hoeft niet te blijven wie of hoe je nu bent.

Wie wil jij zijn? Wat is er nodig om deze persoon te worden? Ga dit doen!

meer blogs

Wat is progressieve overload?

Wat is progressieve overload?

Zoals we net hebben gezien worden je spieren door middel van supercompensatie sterker op het moment dat je ze een efficiënte trainingsprikkel geeft. Met een efficiënte trainingsprikkel wordt bedoel dat je training uitdagend genoeg is om je spieren een reden te geven...

Wat is supercompensatie?

Wat is supercompensatie?

Als we het hebben over spiergroei is het belangrijk om eerst kennis te maken met 2 termen, namelijk supercompensatie en progressieve overload. In dit deel starten we met supercompensatie. Tijdens je training beschadig je als het ware je spieren door kleine scheurtjes...